Valnötsbröd

Så då var brödet bakat och det blev jätte bra måste jag säga fast jag inte var helt hundra på gästen, men det gick och efter x antal timmar på jäsning mm så är brödet klart!


Till 1 bröd

2tsk jäst (10 gram)
3 dl kallt vatten
5 ½  dl vetemjöl special
1 dl rågmjöl
1 msk honung
1½-2 tsk salt
3dl valnötter

Blanda degen.

Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan alla andra ingredienser utom valnötterna.
Rör ihop tills det blandats ordentligt och häll sedan i valnötterna.

Låt brödet vila ca 30 minuter.

Vila oh vika.

Doppa handen i vatten oh ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra degen en aning och vik den mot mitten. Ta ett nytt tag och vik in den mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt.
Detta momentet ska göras 3 gånger var 30e minut. När du sträckt degen den tredje och sista gången låter du den jäsa i 1 timma.

Baka ut brödet.

Strö rikligt med mjöl, gärna blandat råg och vete, på en bakhandduk. Skrapa försiktigt ut degen ur bunken.
dra degen lite på längden och bredden och vik sedan in kanterna mot mitten. Vänd degen så att skarven hamnar nedåt.
Vik ihop handduken till ett paket och låt jäsa ca 1 timma till.
Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan brödet jäst klart.
Sätt en plåt i mitten av ugnen och en plåt i underdelen.

Grädda.

Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt.
Låt pappret med brödet glida in på plåten med hjälp av tex en skärbräda. och lägg sedan några isbitar på den nedre plåten.
Efter 15 minuter öppnar du ugnen och luftar. Fortsätt att lufta ungefär var 5e minut tills brödet stått inne 30-35 minuter.
Du kan när som helst sänka temperaturen om du tycker brödet fått till räckligt med färg.

Ta ut brödet och låt svalna på galler.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0