Macarons



Tänkte försöka mig på att baka dessa läckerheter imorgon,
Macarons franska lyxiga marängkakor.
Någon som testat göra dessa?

Lax & kräftpaj

Karin vart hit på middag igår, och vårkänslor som man har så gjorde jag en lax och kräftpaj.
En väldigt somrig paj som passar utmärkt på ett buffebord!

Pajdeg

3 dl vetemjöl
125 gram smör
1.5 msk vatten
salt

Fyllning

200 gram kallrökt lax
170 gram kräftstjärtar
170 gram räkor
2-3 dl västerbottenost
3 ägg
2 dl mjölk
Salt & nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och salt.
Tryck ut degen i en pajform och grädda ca 10–12 minuter tills pajskalet fått lite färg. Sänk värmen till 200 grader.
Strimla laxen och häll av kräftor och räkorna. Spar lite till dekoration om du vill. Fördela lax, kräftor och räkor i pajskalet tillsammans med riven ost.
Vispa ihop ägg och mjölk med lite salt och peppar och häll över. Grädda ca 20–25 minuter.
Garnera eventuellt med lite lax och kräftor. Servera med en fin sallad.




Småbröd med parmesan, oliv och rosmarin

025-4-1.jpg picture by cashpeggy

I fredags skulle jag mamma och svärmor på en roadtrip till Ullared och jag fick order om att baka bröd till färden.

Slängde ihop en deg med lite av varje i och resulterade i vanliga småbröd med smak av parmesan, oliv och rosmarin.

Ingredienser

6 dl vatten eller mjölk
0.5 dl olja eller margarin
50 gram jäst
Lite farinsocker för bättre jäsning
Rågmjöl
Vetemjöl
Svarta oliver
Riven parmesanost
Torkad rosmarin

Värm vattnet och oljan till fingervärme ca 37 grader
Smula jästen i en bunke, häll på lite av degvätskan och rör om tills jästen löst sig.
Häll på resten av vätskan, lite farinsocker och saltet och rör om. Häll sedan i parmesan, oliver och rosmarin.
Häll i mjölet, lite i taget och arbeta degen tills degen är smidig. Ca 1.2 - 1.5 liter mäter aldrig mjölet så vet inte exakt. Ca 1/3 rågmjöl om man vill ha det.

Jäs under duk 30-40 minuter.
Lägg degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den.
Dela i småbitar och gör bullar eller mini baguetter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Pensla med vatten och ställ in i ugnen ca 10-15 minuter på 200 grader.
Låt svalna på bakgaller under bakduk.



* Carmelas lasagne *

Har ikväll lagat en underbar lasagne tagen från min favoritseries kokbok: THE SOPRANOS
~ På fest med The Sopranos - Carmelas bästa recept ~

063-1.jpg picture by cashpeggy

En lasagne baserat på ost ost och så lite ost!

Hel lyckad bjudrätt och man blir garanterat mätt och nöjd.

8-10 port

450 g torkade lasagneplattor
Ca. 1.5 liter köttsås
900 g ricottaost
salt & nymalen svartpeppar
2½ dl nyriven parmesanost- eller pecorinoost
1 stor knippa basilika plockad, sköljd och torkad
340 g mozarella, tunt skivad


Köttsås ca. 2 liter

1 medelstor gul lök, hackad
3 stora vitlöksklyftor
2 msk olivolja
225 g mild italiensk korv, skinnet borttaget
450 g nötfärs
salt & nymalen svartpeppar
1 kg konserverade tomater, hackade
800 g tomatpure
6 färska basilikablad rivna i bitar

Fräs lök och vitlök mjuka i olja i en stor kastrull.
Rör ner korvköttet, tryckt sönder i klumpar. Tillsätt färsen och salt & peppar. Rör om ofta och fräs tills köttet är brynt och smuligt.
Tillsätt tomater och tomatpurehäll ca 2.5 dl vatten. Låt sjuda på låg värme ca 90 minuter, rör om då och då. Såsen ska vara tjock och oljan separerad från tomatvätskan.
Rör sist ner basilikan.

Sprid ett tunt lager sås i en ugnsfast form. Lägg över några lasagneplattor omlott och sprid ett jämnt lager av ca en tredjedel av ricottan. Strö ca 2 msk parmesan över ricottan sedan ett lager av basilikablad och toppa med ett lager mozarella. Fortsätt med 2 lager till av ricotta, parmesan, mozarella, köttsås och lasagneplattor. Sista lagret lägg på såsen och den sista parmesanen. 

Placera mitt i ugnen i 190 grader ca 40 minuter. Lägg över folie om lasagnen får mycket färg.

Servera med en god sallad och lite vin.

Ät och njut!


Köttfärs & broccoligratäng





Här är ett måste för alla broccoli och ost älskare!
Brukar få denna rätt hos min svärmor och fullkomligt ÄLSKAR den!
Osten gör den extra krämig och den både doftar och smakar ljuvligt!

Enkel och snabb precis som det ska vara!

Köttfärs
Tomatpure
Vatten
Vitlök
Lök
Salt
Peppar
Matlagningsgrädde eller Lagalätt
Någon mögelost jag använde gorgonzola
Broccoli

Koka broccolin i lättsaltat vatten tills den är klar helt enkelt.
Gör en stek lök, vitlök och köttfärsen. Häll i tomatpure, lite vatten, salt och peppar. Låt koka en stund.
Riv osten och häll i grädden och osten i stekpannan.
Häll av vattnet från broccolin och lägg den sedan i en ugnsfast form.
Häll över köttfärssåsen och ställ in i ugnen tills den fått fin färg.
Koka pasta eller ris till.

Jag är en avocado älskare så slängde ihop en guacamole och hade till.
Till detta använde jag

Avocado
Tomat
Lök
Vitlök
Citron
Röd Tabasco
Salt

Bara att mixa ihop alltsammans och smaka av.
Som alltid när jag äter köttfärsrätter blev det hel del majs med.

Gott och enkelt!





<3 Kanelhjärtan <3

Idag har det nostalgi bakats. Kanelhjärtan stor på schemat.
Guda god och söt liten kaka som doftar underbart med kanel.
Varma nybakade kakor med ett glas kall mjölk är riktigt gott!


039-2-1-1.jpg picture by cashpeggy

För ca 50-100 kakor, beroende på formstorlek;

6 dl vetemjöl

4 msk socker

2 äggulor + äggvitor för pensling

250 g rumsvarmt smör, skuret i bitar

 Tillsätt ingredienserna i tur och ordning enligt listan ovan, knåda ihop till en fast, lätt kladdig klump.

Lägg sen degen i en plastpåse och platta till den lite. Låt stå i kylskåp ca 1 timme. Under tiden kan man förbereda plåtar med bakplåtspapper och ta fram en pensel till äggvitorna. Sätt också på ugnen på 200 grader.

När degen är färdigkyld tar man en bit i taget och knådar tills den blir mjuk och kavelbar. Kavla ut på mjölat bakbord, men lyft då och då på plattan så att den inte fastnar i bänken. När den är ungefär 3-6 mm tjock är det dags att trycka ut kakorna.

Tryck ut hjärtan med pepparkaksformar. Pensla kakorna med äggvita och strö först över socker, sedan kanel. Grädda i 6-10 min. De är klara när kanterna börar bli lätt bruna.

Lyft över dem väldit försiktigt till ett galler, och låt svalna där innan fövaring i en fin kakburk.


Kycklingkalas

164-1.jpg picture by cashpeggy

Gårdagen bjöd på grillad korv i parken och en härlig kycklingmiddag på kvällen.
Vi marinerade 3 färska kycklingar i smokehoney marinad och stekte i ugnen.
Detta serverades med potatis, morötter och brysselkål, gräddsås och rödkål.



Tårtbeställning

Idag har jag gjort 2 st cheesecakes med browniebotten till Anita som fyller 60 år, och som ska byta arbete.
Receptet finns i ett tidigare inlägg.

Som garnityr använde jag ätbara St. Paula blommor.

175-1.jpg picture by cashpeggy

Helstekt fläskfile med mozarella & pesto

Vart lite dåligt med uppdateringar på sistone men jag lovar att det både har lagats mat och bakats hejvilt!

I fredags körde vi en favorit här hemma.
Helstekt fläskfile fylld med mozarella och massor med underbar pesto!

Bryn fläskfilen runt om. Skär ett snitt ganska sådjupt över hela köttet och lägg i massor med pesto och en skivad mozarella.
Bind ihop köttet och gratinera detta i ugnen eller lägg på grillen.
Helt underart gott.

Till detta gjorde vi bara en enkel sallad med avocado och mango och stekt squash som tillbehör.


Mini chokladmuffins

Jag och Karin skulle ut och ha lite vinterpicknick så passade på att baka några underbara små muffins med mörk och ljus choklad i.
Receptet hittade jag på Bakfnatts sida.
Blev lite stressat så bliden är urdålig men lägger upp iaf.


Jag använde vanlig 70% mörk choklad.


3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
2 dl gräddfil
2 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Hackad vit choklad
Hackad mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i gräddfilen och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt. Vänd sedan försiktigt ner det i smeten. Rör ner större delen av chokladen. Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet. Lägg några hackade chokladbitar på toppen av varje muffins. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 min. Låt svalna på galler.

Underbart goda klara favoriter!




RSS 2.0