Chili med Chorizo

Testade idag en ny chili.
En spansk variant med högrev och chorizo i.

Har inga exakta proportioner, man får helt enkelt smaka sig fram vad som passar en bäst.

1 kg högrev
chorizo
baconfett
vitlök
gullök
tomater
salladslök
paprikapulver
oregano
chilis olika sorter, jag orkade ej färda mig iväg idag så blev bara vanlig grön och röd spanskpeppar
köttfond
mörk oxbuljong
öl ( kokade på en vanlig falcon)
spiskummin

Stek köttet i bacon fett.
Mixa tomater, lök, vitlök, paprikapulver, oregano, chili och salladslöken.
Häll alla ingredienser i en stekgryta utom chorizon.
Koka MINST 2 timmar.
Stek korven och lägg i grytan mot slutet.
Koka en stund och servera i skålar med quacamole och nachos.

*Bild kommer senare*

Bönsoppa med rostadpaprika

Efter att ha gått en lång runda med hundarna i kylan så passade det sig utmärkt att äta en varm, het soppa.

Till 4 personer


1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 rostade paprikor
2 röda chili
5 dl vatten
salt & peppar
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpure
400 gram vita bönor

Hacka löken, de rostade paprikorna och chilifrukterna. Häll ca 1 msk olja i en kastrull och fräs löken. Riv eller pressa ner vitlöken och lägg ner chilifrukten, vatten, krossade tomater, tomatpuré och de rostade paprikorna.

Skölj bönorna. Lägg dem i kastrullen och låt dem puttra i ca 5 minuter. Mixa med mixerstav eller i mixer. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ett gott bröd.

Hacka löken, de rostade paprikorna och chilifrukterna. Häll ca 1 msk olja i en kastrull och fräs löken. Riv eller pressa ner vitlöken och lägg ner chilifrukten, vatten, krossade tomater, tomatpuré och de rostade paprikorna.

2. Skölj bönorna. Lägg dem i kastrullen och låt dem puttra i ca 5 minuter. Mixa med mixerstav eller i mixer. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ett gott bröd.

Hacka löken, de rostade paprikorna och chilifrukterna. Häll ca 1 msk olja i en kastrull och fräs löken. Riv eller pressa ner vitlöken och lägg ner chilifrukten, vatten, krossade tomater, tomatpuré och de rostade paprikorna.

2. Skölj bönorna. Lägg dem i kastrullen och låt dem puttra i ca 5 minuter. Mixa med mixerstav eller i mixer. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ett gott bröd.


Hallontryffel

Gjorde en fantastiskt god tryffel igår med hallon smak.
Perfekt julgodis och smaar ljuvligt ihop med lite kaffe!

125 gram hallon
½ dl koncentrerad hallonsaft
3 msk socker
1 dl grädde

250 gram mörk choklad

Koka ihop hallon, saft, socker och grädde ca 15 minuter i en kastrull.
Sila blandningen och låt den koka ihop utan lock tills det är ca ½ dl kvar.

Finhacka chokladen och häll ner den i hallonblandningen och rör tills den smölt.
Ta av kastrullen från värmen. Fördela tryffelsmeten i små formar av folie. Förvaras i lufttät burk i kylen.


Julköttbullar

Har idag tagit tag i lite bakning och matlagning till jul.
Köttbullar stod på schemat och det blev köttbullar på 2.2 kgs färs.



Till detta evighets pjojekt hade jag:

2.2 kilo blandfärs
3.5 dl ströbröd
4.5 dl vatten
2.25 dl grädde
5 ägg
2 msk riven lök
1.5 msk salt
1.5 msk nymalen svartpeppar
1.5 msk kryddpeppar
1.5 msk kanel
4.5 msk honung

Blanda först ströbröd med vätskan och låt det stå och dra ca 10 minuter.
Blanda sedan i ägg, löken och kryddorna.
Tillsist blanda i köttfärsen.
Stek i smör.

Doftar ljuvligt och smakade lika ljuvligt kan jag lova!

Valnötsbröd

Så då var brödet bakat och det blev jätte bra måste jag säga fast jag inte var helt hundra på gästen, men det gick och efter x antal timmar på jäsning mm så är brödet klart!


Till 1 bröd

2tsk jäst (10 gram)
3 dl kallt vatten
5 ½  dl vetemjöl special
1 dl rågmjöl
1 msk honung
1½-2 tsk salt
3dl valnötter

Blanda degen.

Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan alla andra ingredienser utom valnötterna.
Rör ihop tills det blandats ordentligt och häll sedan i valnötterna.

Låt brödet vila ca 30 minuter.

Vila oh vika.

Doppa handen i vatten oh ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra degen en aning och vik den mot mitten. Ta ett nytt tag och vik in den mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt.
Detta momentet ska göras 3 gånger var 30e minut. När du sträckt degen den tredje och sista gången låter du den jäsa i 1 timma.

Baka ut brödet.

Strö rikligt med mjöl, gärna blandat råg och vete, på en bakhandduk. Skrapa försiktigt ut degen ur bunken.
dra degen lite på längden och bredden och vik sedan in kanterna mot mitten. Vänd degen så att skarven hamnar nedåt.
Vik ihop handduken till ett paket och låt jäsa ca 1 timma till.
Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan brödet jäst klart.
Sätt en plåt i mitten av ugnen och en plåt i underdelen.

Grädda.

Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt.
Låt pappret med brödet glida in på plåten med hjälp av tex en skärbräda. och lägg sedan några isbitar på den nedre plåten.
Efter 15 minuter öppnar du ugnen och luftar. Fortsätt att lufta ungefär var 5e minut tills brödet stått inne 30-35 minuter.
Du kan när som helst sänka temperaturen om du tycker brödet fått till räckligt med färg.

Ta ut brödet och låt svalna på galler.

Bröd bröd bröd

Jag älskar att baka särskilt goda bröd!
Just nu har jag snöat in på detta med surdeg och har hittat en fantastisk blogg för detta.

http://paindemartin.blogspot.com

Hittade denna Martin i en baktidning jag fick för ett par veckor sedan av mamma.
Han har otroligt spännande recept som jag bara längtar efter att få baka!

Ska skriva till tomten att jag önskar mig hans receptböcker i julklapp tro jag.

Håller just nu på att baka ett valnötsbröd som var väldigt intressant återkommer med recept och hur det blev senare.


RSS 2.0