Asiatisk curryfisk

www.alltommat.se

Asiatisk curryfisk Receptbild - Allt om Mat

Asiatisk curryfisk

4 person(er) Ingredienser
3 dl jasminris
500 g vit fiskfilé, t ex hoki
2,5 dl laga lätt grädde
4 st limeblad, färska eller torkade
2 msk grön currypasta
1 st hönsbuljongtärning
500 g frysta haricots verts
1 msk rapsolja
0,5 tsk salt
0,5 kruka koriander

Tillagning

Grön currypasta och limeblad sätter smak på fisken. Såsen är lika god till strimlad kyckling.

1. Koka riset enligt förpackningens anvisning.
2. Skär fisken i kuber, ca 2 x 2 cm. Koka upp grädde, limeblad, currypasta och buljongtärning. Lägg i fisken och sjud under lock ca 5 min.
3. Fräs bönorna i olja ca 5 min. Krydda med salt. Strö korianderblad över fisken. Servera med sås, ris och bönor.


Potatiskex till småbarn

Gott till de små liven..

Potatiskex jag gjort åt John .
Recept taget från www.growingpeople.se

Kan starkt rekomendera de till alla med småbarn så slipper man köpa annan skit och stoppa i dom.


Ingredienser:
150 gr kokt potatis
100 gr margarin
ca. 2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk vallmofrön eller annan krydda som ditt barn tycker om, kummin, torkad persilja, kardemumma, timjan... 
1 st ägg till pensling


Mosa med en potatispress den kokta potatisen (du kan också använda dig av ett rivjärn). Rör margarinet smidigt tillsammans med den pressade poatisen. Tillsätt mjöl, bakpulver och kryddor i potaisblandningen. Låt degen ligga i ca. 30 minuter i kylskåpet. Kavla ut degen till cirka 2 mm tjocklek. Nu använder ni er av olika slags formar. Lägg kexen på bakplåtspapper. Pensla med ägg. In i ugnen på 200 grader. Grädda 12-15 minuter eller tills de blir ljusbruna. Låt svalna och förvara kexen därefter i burk.


Italiensk kycklingsoppa

 En galet god Italiensk kycklingsoppa

. Italiensk kycklingsoppa

Lägger in några recept från min andra blogg


Ingredienser

4 port

2 kycklingfiléer, ca 250 g
50 g rökt fläsk
2 gula lökar
2 morötter
1 bit rotselleri, ca 100 g
smör
8 dl hönsbuljong
1 1/2 dl röda linser
2 tsk basilika
1/2 tsk svartpeppar
1/2 dl hackad persilja
1 msk vetemjöl
2 1/2 dl Matlagningsgrädde 15%
ev 1/2 tsk salt

Gör så här

Skär kyckling och rökt fläsk i tärningar. Skala lök, morötter och selleri. Skär allt i småbitar. Fräs kyckling och fläsk i smör i en gryta. Rör ner grönsakerna. Häll på buljongen och låt det koka upp. Lägg i linserna och krydda med basilika och peppar. Låt soppan koka ca 10 min. Vispa ut mjölet i grädden och rör ner den och persiljan. Låt koka 3 min. Smaka av med salt. Servera med bröd.


Borde verkligen testas, godaste kycklingsoppan jag ätit!

Het kycklingsallad

Gjorde ikväll min favorit kycklingsallad som mamma alltid gjorde förr.
Fräsh med mycket smak. Perfekt picknicksallad.

Kycklingfile
Sallad
Mango
Avocado

Dressing:
Sambal Oelek
Balsamvinäger
Vitlök, pressad
Soja

Skär kycklingen i bitar och stek den. Lägg kycklingen i en skålnär den är genomstekt.
Skär mango, avocado och salladen.
Blanda ingredienserna till dressingen och häll på kycklingen när den är klar. Låt gärna dressingen dra in i kycklingen ett tag. Blanda ner resten.

Ska man ta med denna på picknick så kan man ha kycklingen med dressingen för sig i en burk.

Blev tyvärr ingen bra bild idag.



Citron-yoghurt cupcakes med fluffy white frosting


011-2-1.jpg picture by cashpeggy



Tyckte det va dax att testa ett nytt recept idag. Hittade detta receptet på citron-yoghurt cupcakes här Baka liten kaka.
Citron är en av mina favoritsmaker och denna cupcaken va riktigt syrlig och god.
Med en fluffy white frosting på blev detta perfekt.

Här är receptet

Ugn 180 grader ca 20-25 minuter

Till ca 12 st cupcakes behövs:

3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
2,4 dl socker
115 g osaltat smält och avsvalnat smör
1 ägg
1,2 dl naturell yoghurt
2 tsk rivet citronskal
3 msk nypressad citronsaft

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Vispa socker, ägg och smör slätt. Tillsätt yoghurt, rivet citronskal och citronsaft och rör till en slät smet. Tillsätt mjölblandningen och rör nästan helt slät. Fördela smeten i muffinsformar och grädda i 180 grader i 20-25 minuter.



Recept på fluffet

1 cup= ca 2,4 dl  socker
1/3 cup vatten
1/4 tsk cream of tartar går bra att använda citronsaft eller vinäger istället
2 äggvitor
1 tsk vaniljextrakt/essans

Koka ihop socker, vatten och cream of tartar. Koka blandningen tills sockret lösts upp och den bubblar ordentligt. Vispa äggvitorna och vaniljextrakt, gärna i hushållsassistent, så det bildas mjuka toppar. Tillsätt sockerblandingen mycket långsamt, en droppe i taget till en början, under konstant vispning. Fortsätta vispa i 7-10 minuter så ordentliga toppar bildas.



Fiskgratäng

Idag blev det till att slänga ihop en fiskgratäng. Är dålig på fiskrecept men denna gången lyckades det otroligt bra!
Med chili/paprika cream fraich och parmesanost så blev det en helt otroligt kryddig god fisk.

Ugn 225 grader

Potatis

Broccoli

Fiskfile, jag använde sej

Dill

Chili/Paprika cream fraich

Parmesanost

Salt

Koka potatisen och broccolin. Mosa och blanda ihop.
Lägg moset i en ugnsform. Lägg fiskfilen över moset. Blanda cream fraich och dill och bre detta över fisken.
Strö över massor med parmesan och laga i ugnen i ca 15 min eller tills fisken är klar och gratängen fått fin färg.

Sallad och ett gott vitt vin till förvandlar en trist vardag till en mysdag istället!


005-3-1.jpg picture by cashpeggy


Cheesecake med browniebotten

Blev även en härligt god cheesecake med browniebotten idag.
Istället för cupcakesen jag tänkte gjort.
Botten blev ganska så hård men den fick stå länge i kylen så kan bero på den.
Kakan är mättande så den räcker till många.
Receptet är taget ifrån Mias fantastiska bok "Himmelska Brownies"

Ugn 180 grader i 25 + 45 min
Minst 4 timmar i kylen

Till 12 pers

Browniebotten

115 g osaltat smör

115 g riktigt mörk choklad

2 ½ dl strösocker

2 ägg

ca ½ dl mjölk

2 ½ dl vetemjöl

Täcket

5 ½ cream cheese

ca 1 ½ dl råströsocker

3 ägg

1 tsk vaniljextrakt

1 1/4 dl youghurt naturell

smält choklad att ringla över

Smörj och mjöla en 23 cm stor springform.

Smält smör och choklad i en kastrull på låg värme under flitig omrörning tills blandningen är slät. Dra bort kastrullen från plattan och rör ner sockret.
Tillsätt ägg och mjölk och vispa ordentligt. Vänd ner mjölet så att smeten blir precis blandad. Skeda upp den jämnt i formen.

Grädda ca 25 minuter. Ta ur kakan ur ugnen medan du gör iordning täcket. Sänk ugnen til 160 grader.

Täcket:

Vispa ost, socker, ägg och vaniljextrakt tills det är väl blandat. Rör ner yoghurten och häll blandningen över browniebotten. Grädda i ytterligare 45-55 minuter eller tills mitten nästan stelnat.

Dra en kniv längs kakans kant så att den släpper formen och låt den svalna i formen. Ställ kakan kallt i kylskåp i 4 timmar eller över natten innan du skär den i bitar.
Ringla smält choklad över och servera.


022-7-1.jpg picture by cashpeggy


Semlor med passionsfruktsgrädde

Semlorna bakades i fredags och blev ok.
Testade ett nytt recept och måste säga dessa blev aningen torrare än det jag brukar göra, men hittade ej det receptet.

Ugn 225 grader

Jästid 2 x 30 minuter

Till ca 12 st mini semlor

25 g jäst

75 g smör

2 ½ dl mjölk

1 dl strösocker

1 tsk stött kardemumma

2 krm salt

ca 7 dl vetemjöl

1 ägg till pensling


Smula jästen i en bunke. Smält smöret och värm degspadet till fingervärme, 37 grader.
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Häll i resten av degvätskan, socker, kardemumma, salt och mjöl.
Arbeta ihop degen tills den är smidig och låt jäsa under bakduk ca 40 min.

Arbeta degen på mjölat bakbord och dela i 12 delar.
Forma bitarna till släta bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i ugnen i ca 12 minuter.
Låt bullarna svalna på galler.

Jag är ej så förtjust i mandelmassa så istället gjorde jag en grädde med passionsfrukt.

Mellangrädde
Kokosmjölk
Florsocker
Passionsfrukt

Vispade mellangrädde med lite kokosmjölk och florsocker. Hällde sedan i 2 st passionsfrukt till 4 semlor.
Friskt, syrligt och fantastiskt gott!

003-3-1.jpg picture by cashpeggy

Vitlöksdoftande fläskfile i senapssås

Mycket enkel, snabb och god fläskfilegryta som går likabra till pasta och ris. Servera med en god sallad


500 gram fläskfile

10 champinjoner

2 msk Touch of taste oxfond med rödvin

2 dl laga lätt

2 dl vatten

2 vitlöksklyftor

2 msk dijon senap

hackad gräslök


Skiva svamp och fräs i matfett. Skär fläskfilén i bitar och bryn i stekpanna med hög kant.

Pressa över vitlök och lägg i svampen. Rör ihop grädde, vatten, fond och senap och häll över köttet.

Låt såsen koka ihop och köttet bli genomstekt. Blanda ner gräslöken i såsen.



*Chokladmintsbitar *

Fick ett ryck idag och har bakat massor.
Först ut var chokladmintsbitar från boken "Himmelska Brownies"

Enkla småkakor som ser både ser och smakar ljuvligt!

Här kommer receptet:

115 g smält smör

1 1/4 dl strösocker

drygt 3 1/3 dl vetemjöl

6 1/4 dl florsocker

2-4 msk varmt vatten

1 tsk pepparmintsextrakt*

några droppar grön karemellfärg ( inget måste )

12 rutor riktigt mörk choklad 

Jag använde mig av ca 150 gram 70 % premium choklad


Sätt ugnen på 180 grader.
Smörj en 30x20 cm stor sockerkaksform och klä den sedan med bakplåtspapper.
Vispa smör och socker ljust och fluffigt.
Tillsätt mjölet tills degen håller samman.

Knåda den slät och tryck ner den i formen. Pricka ytan med en gaffel. Grädda kakan i ugnen ca 10-15 minuter eller tills den fått en ljus brun yta och precis stelnat.
Låt svalna i formen.

Sikta florsockret i en bunke. Tillsätt lite vatten i taget och sedan pepparmintsextraktet och eventuellt karamellfärg
Bred ut glasyren över kakbottnen och låt den stelna.

Smält chokladen och bred sedan på den på glasyrtäcket. Nåt chokladen stelna och skär sedan kakan i bitar.



 
* Pepparmintsextrakt finns att köpa i större butiker som ICA Maxi.



Kladdkakecupcakes

Hittade precis bilder på kladdkakecupcakes som jag gjorde på Johns namngivnings cermoni.

Receptet är taget från Leila Lindholms - A Piece Of Cake


Recept:

2 st ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50g smör
0.5 dl matolja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao av god kavlitet
1 tsk bakpulver
1 st nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70%
Vispgrädde och färska bär till garnering

1 sats blir 16 stycken muffins

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

3. Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

5. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda den med smeten.

6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.

7. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna.

8. Garnera med en klick lättvispad grädde och färska bär.


Snabblagad Indisk kycklinggryta

Slängde ihop en Indisk kyckling gryta igår. Perfekt när man inte har så mycket tid att lägga på middagen.

Detta hade jag i:

2 Kycklingfileer

1 burk bambuskott

ca 2 dl röda linser

ca 1 dl vatten

ca 2 dl turkisk yoghurt

Salt & Peppar

Soja

Garam Masala

Persilja

Skär kycklingen i tärningar. Koka linserna enligt anvisningar på paketet.
Bryn kycklingen i en stekpanna, salta, peppra och häll på soja. Tillsätt bambuskott, linser, vatten, turkisk youghurt och garam masala.
Låt småputtra 5 minuter.
Häll på persilja innan servering.
Servera med ris och sallad.



Söndagsburgare

Igår lagade min kära man middag.

Hemmagjorda (såklart) burgare.

Kan ej proportionerna då vi oftast bara häller i ingredienser efter tycke men detta hade han iaf i:

Nötfärs

Ägg

Vitlök

Liquid smoke

Jack Daniels Honey smokehouse BBQ sås

Salt & Pppar

Jalapenos, hackade

Tillbehör:
Blandsallad, tomat, rödlök, avocado, ost och JD Honey smokehouse BBQ sås


Sonen fick en burgare med

Nötfärs

Vitlök

Bostongurka

Salt & Peppar






008-3-1.jpg picture by cashpeggy


Godiscupcakes

Några av våra vänner började idag på en renovering av sitt kök, och detta skulle idag rivas.
Vad passade då bättre än att bjuda på lite fika?
Idag fick det bli Godismuffins med Dumlefluff!!

Hittade receptet på denna härliga sida igår Bakfnatt Lätt värt ett besök!

057-1-1.jpg picture by cashpeggy


Blir ca 12 st normalstora 
 

3 ägg

2 ½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

150 g smör

2 dl gräddfil

2 ½ dl vetemjöl

1 dl kakao

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

skal (och saft) från 1 citron

1 påse Polly

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret, häll i gräddfilen och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt.
Vänd sedan försiktigt ner det i smeten.
Blanda i saft och rivet skal från en citron.
Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet.
Stick ner några Polly i varje form.
Grädda i mitten av ugnen i 12-15 min.
Låt svalna.

FLUFF
 
Räcker till ca 12-15 muffins

180 g choklad (valfri sort)
3 dl vispgrädde


Hacka den valda chokladen i lika stora bitar.
Smält samman chokladen och vispgrädden på låg värme. Det får inte börja koka! Rör om då och då.
Låt stå kallt över natten.
Vispa upp.


Jag använde geisha och dumle till de jag gjorde idag.
Super gott och alla verkade nöjda och glada att få en fika paus!


Squashlasagne

Har idag gjort squashlasagne, med inspiration från min kära vän Linda.

Till detta hade jag:

1 kg blandfärs                                                           

1 lök, finhackad                                                                

2 vitlöksklyftor, finhackade

5 msk tomatpure

1 dl heinz chilisås

1 mörk oxbuljong

1 grönsaksbuljong

2.5 dl matlagningsgrädde

oregano

salt & peppar

2 squash

Hyvla squashen. Bryn lök tills den är gyllen brun. Lägg i den hackade vitlöken och fräs 1 minut.
Lägg sedan i köttfärsen lite i tagen.
Blanda i resten av ingredienserna till köttfärssåsen.
Varva squash och köttfärssås i en ugnssäker form.
Sätt ugnen på 200 grader och sätt in lasagnen ca 20-30 minuter.

Servera med en blandsallad och ev lite bröd.                            
                          017-2-1.jpg picture by cashpeggy017-2-1.jpg picture by cashpeggy017-2-1.jpg picture by cashpeggy  



Jordnötsfrosting


Idag på morgonen gjorde jag jordnötsfrostingen och de blev hur gott som helst!
Inte lika sött som mjölkchokladsfrosting.

Smakade bara på en liten bit eftersom vi ej äter sådana frestelser på på ett tag här hemma.
Fick istället njuta av lite avocado och apelsin.

Banancupcakesen skickades till högskolan istället.

Nu får vi se vad nästa projekt blir.
Ska beställa hem lite bakverktyg snart så man kan exprimentera lite mera.





cupcakes2003-1-1-1.jpg picture by cashpeggy

Banancupcakes

Satt och läste min favorit blogg Baka liten kaka innan och fick ett ryck.
Nu skulle det minsann bakas!
Sagt och gjort gjorde ett gäng  banancupcakes med mjökchokladfrosting.
Gjorde bara frosting på några tänkte fixa resten imorgon och då göra hälften med jordnötsfrosting.

Mycket goda och fina cupcakes!


Banancupcakes

125 gram rumsvarmt smör

175 gram (1,75 dl) socker

2 ägg

2 stora bananer, mosade

1 tsk bikarbonat

2 msk kokande mjölk

225 gram mjöl

1 tsk bakpulver

Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget under omvispning. Blanda ner de mosade bananerna. Lös upp bikarbonaten i den mjölken och blanda ner det. Blanda mjöl med bakpulver och häll i smeten.
180 grader i ugnen och gräddas ca 18-20 min.


Mjölkchokladfrosting

Till ca 10-12 cupcakes                   


200 gram mjölkchoklad                                                                                             

200 gram färskost

50 gram mjukt smör

50 gram florsocker

Smält chokladen. Blanda färskosten, smör, och florsocker till en slät kräm. Blanda i avsvalnad mjölkchoklad och vispa frostingen fluffig.



Jordnötsfrosting

Till 12 cupcakes

1 dl jordnötssmör                                                            

4 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker                                 

4 msk kakaopulver              

150 gram färskost

( 1 msk varmt kaffe )



Blanda ihop alla ingredienser och vispa smidigt.


cupcakes014-2-1.jpg picture by cashpeggy


Chili

Har idag kokat en riktigt härlig chili.
Fick hem en chilibok härom dagen så har kollat runt i denna och hittat inspiration till dagens långkok.

Resultatet blev så här

bacon 

3.5 kilo oxkött

2 stora chipotle

2 stora jalapenos

5 vitlöksklyftor

½ gul lök

½ liter murphys (irländsk öl)

1 dl whiskey

3 oxbuljongtärningar

3 dl vatten

4 msk tomatpure

2 msk anchochilipulver  (skulle egentligen vara färsk chili men fanns inga)

2 msk new mexico chiliflakes

2 msk spiskummin

oregano

salt

Stek bacon och ta till vara på fettet som blir när du tagit upp dom. Baconet används ej i chilin. Stek sen köttet i bacon fettet. Koka chipotle ca 30 min.
Mixa chipotle, jalapenos, vitlök och lök.
Ta till vara på vattnet chipotlen kokat i och häll det tillsammans med resten av ingredienserna i en stor stekgryta.
Låt koka ca 4 timmar

Servera med guacamole, bröd, nachos, och en kall corona med lime.

Middagen avslutades med varma fikon i cognac med glass, som Karin fixat.

013-4-1.jpg picture by cashpeggy021-5-1.jpg picture by cashpeggy

023-2-1.jpg picture by cashpeggy




Welcome

Så får vi se vad detta slutar. Tänkte starta en matblogg där jag samlar recept på mat och annat göttigt.
Tar nog ett tag innan jag kommit in i detta så vi får se vart det leder..


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0