Morotsbröd med rågsikt

Har ju hittat mitt nya favorit bröd med rågsikt som jag skrev i ett tidigare inlägg. Men ibland måste man göra om recepten lite och idag var en sådan dag. Blev så oehört sugen på morots bröd, så gjorde om receptet lite. Eller ja bytte ut kryddorna mot oregano och morötter. Morötter brukar göra brödet extra saftigt. Nu är rågsiktsbröden väldigt saftiga men det blev extra bra med morötter i!
Så av detta receptet blev det 16 st frallor.



5 dl mjölk
50 g smält smör eller magarin
50 g jäst (1 pkt)
½ dl sirap
2 rivna morötter
1 ½ tsk salt
Oregano
13-14 dl Rågsikt

Gör så här
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
Smula ner jästen i en degskål på 3-4 liter. Häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig.
Häll över smöret/magarinet och tillsätt sirap, salt, morötter och kryddor.
Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka ej måttet. Tillsätt mjölet men spara 1 dl till utbakning.
Arbeta degen kraftigt, ca 3 min med maskin och 6 min för hand tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 40 min.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma dom till runda bullar.
Kavla eller platta ut bullarna med mjölad hand till runda kakor, ca 15 cm i diameter.
Lägg kakorna på smorda eller bakplåtsklädda plåtar och nagga dom med en gaffel.
Låt kakorna jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt på ugnen på 225 grader.
Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 min.
Låt bröden svalna på galler under bakduk

Mustig köttgryta

Snön har kommit till Småland och med den kyla.
Efter att ha varit ute i den kalla luften passar det därför utmärkt med en härlig köttgryta.

Gjorde en mustig gryta idag med nybakat bröd till.

1 kg högrev
400 gram krossade tomater
1 gul lök
3 stora vitlösklyftor
1 röd chili ( tog en chili som jag torkat)
vatten
rödvin
2 köttbuljongtärningar
lite soja
2 lagerblad
salt
majs
2 paprikor i olika färger
1 squash

Jag stekte köttet innan jag la det i grytan.
Mixade tomater, lök , vitlök och chili. Häll detta i grytan tillsammans med vatten, rödvin, soja, buljongen, salt och lagerblad. Koka ihop ett par timmar, tills köttet är riktigt mört.
Lägg i majs, paprika och squashen och koka en liten stund innan servering.

Hade ris och nybakat morotsbröd till.




Blåbär/hallonmoussetårta med kladdkakebotten

3 Tårtor bakades även till dopet.
Det blev dessa läckerbitar:

Botten
110 g smör
2,25 dl råsocker
1 msk sirap
2 st ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Gör såhär
Sätt ugnen på 175 g

Vispa smör, råsocker och sirap pösigt.
Rör ner äggen ett i sänder under fortsatt vispning.
Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Tillsätt mjölblandningen i smeten.
Bred ut i en smörad, bröad springform, 24 cm i diameter.
Grädda i 175 grader, 20 min. Låt svalna.

Blåbärsmousse
200 g blåbär eller andra sorters bär
2 st äggulor
1 dl filmjölk, eller kesella
1 dl florsocker
3 tsk gelatinpulver/6 gelatinblad (jag använde 7 st blad då tårtan blev väldigt mjuk efter upptining.)

3 dl grädde

Gör så här
Mixa ihop blåbär, äggulor, filmjölk och florsocker till en jämn smet.
Förväll gelatinpulvret i 3 msk vatten, och smält den sedan i micron eller över hett vatten. Häll i gelatinet i blåbärssmeten och rör om ordentligt.
Vispa grädden.
Blanda grädden med blåbärssmeten.
Fyll formen där bottnen ligger och frys in den ett par timmar.

Blommorna är gjorde med sugarpaste.


Citron yoghurt cupcakes med cream cheese frosting

I helgen har det bakats för fullt till Idas gudsons dopkalas. 45 citron/yoghurt cupcakes med cream cheese frosting och 3 st blåbär/hallonmousee tårtor med kladdkakebottnar.

Receptet på cupcakesen hittar ni i ett tidigare cupcakeinlägg.

Receptet på frostingen kommer här:

Cream cheese frosting
200 g philadelphiaost
50 gram mjukt smör
c.a 2 dl florsocker (efter smak)
Saft av 1 lime (alt. 1-2  tsk vaniljsocker)

Vispa ihop ingredienserna och låt stå i kylskåpet ett tag innan du använder den.





Till detta hade jag även blå pastafärg, blått ätbart glitter och vanliga silverkulor.  
Färgen och glittret är köpt på www.ateljeanli.se
Funkade tyvärr inte att länka sidan just nu.


Rågsiktskakor

Har hittat ett nytt favorit bröd!
Av någon konstig anledning så hamnade jag på en av Paradise Hotel deltagarnas blogg ( Julia Krischel ) och hittade där ett par fantastiska recept bland annat daim kakorna jag gjorde för ett tag sedan.
Detta bröd hittade jag även där.
Har bakat dubbel sats nu en gång i veckan och brödet räcker för oss 3 i 7 dagar. Fantastiskt saftigt och mättande gott!

Tyckte första gången att jahå vadå 4 bröd det räcker ju inte länge, så jag dubblade på receptet och oj då det räckte visst till en hel arme.
1 bröd räcker till 4 personer.

Så vill ni ha ett saftigt mättande och gott bröd baka detta!
DSC_0337-1.jpg picture by cashpeggy

Ingredienser (4 st)
5 dl mjölk
50 g smält smör eller magarin
50 g jäst (1 pkt)
½ dl sirap
1 ½ tsk salt
2 tsk anis och 2 tsk fänkål och 2 tsk kummin
13-14 dl Rågsikt

Gör så här
Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
Smula ner jästen i en degskål på 3-4 liter. Häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig.
Häll över smöret/magarinet och tillsätt sirap, salt och kryddor.
Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka ej måttet. Tillsätt mjölet men spara 1 dl till utbakning.
Arbeta degen kraftigt, ca 3 min med maskin och 6 min för hand tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 40 min.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma dom till runda bullar.
Kavla eller platta ut bullarna med mjölad hand till runda kakor, ca 15 cm i diameter.
Lägg kakorna på smorda eller bakplåtsklädda plåtar och nagga dom med en gaffel.
Låt kakorna jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt på ugnen på 225 grader.
Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 min.
Låt bröden svalna på galler under bakduk

Potatis och purjolökssoppa med parmesanflan

Vad passar nu bättre att värma sig med efter en riktigt ruskig höstpromenad än en varm och mumsig soppa?
Jag är alldeles för dålig på att göra soppor men när det väl blir av undrar jag varför vi inte gör det varje dag.

Potatis och purjolökssoppa är ju så gott!

Till detta hade jag

Potatis
Purjolök
Gul lök
Vitlök
Timjan
Vatten
Hönsbuljong
Matlagningsgrädde ( En liten liten skvätt bara)

Koka upp allt och mixa slät.

Till detta hade jag Parmesanflan då jag inte orkade baka något bröd till.

Detta består av riven parmesanost som man lägger i små klickar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen ca 5-8 minuter på 200 grader. Osten smälter då ut till små underbara flan som man sedan kryddar med lite paprikapulver och har till soppan.

Enklare kan det knappt bli

MUMS!!DSC_0348-1.jpg picture by cashpeggy


Helstekt fläskytterfile med en god sallad

DSC_0349.jpg picture by cashpeggy
KOm hem från jobbet en dag alldeles för trött för att laga mat men ville ändå ha något annat än tråkig vardagsmat.
Så ner till affären och fyndade fläskytterfile till halva priset.
Stekte denna filen så den fick färg, salta,peppra och lite god BBQsås på, in i ugnen med en termometer.
Medans köttet stektes så slängde vi ihop en mumsig sallad med grönt och frukt.
Snabbt enkelt och såå smidigt!
Jag älskar termometrar!


RSS 2.0